mcgoat.hu
Állítsuk meg a fényképezőgép lopásokat. Lopott gépek adatbázisa, fórum, és ingyenes apróhirdetési lehetőség http://www.regisztrald.hu//viewpage.php?page_id=3


PDFNyomtatásE-mail
Kerékpár lámpa szett vízállóUniverzális kétkomponensű epoxi ragasztó

Szűrő ND-16 " Cokin" P rendszer

A legfontosabb a fénymérés technikája amikor szűrözünk, mert a gép nem tudja mi van az objektív előtt, nincs benne a vázunk szoftverébe miként számolgasson, ha betolunk elé egy ND 16 os szűrőt.


Szűrő ND-16 " Cokin" P rendszer
Tekintse meg a nagy képet


Hozzáférhetőség

Szállítási határidő:

rendelheto.gif
1 .500 Ft (27 % áfával)

Tegye fel kérdését a termékről

 

 Szabó Miklós írása:

A lapszűrők használatáról alapfokon 

 

Sokan kérdeztétek tőlem privát e-mailban, hogy miként használom, és mire is jók, és mik is ezek a lapszűrők... Arra gondoltam, hasznos lehet sok felhasználónak, ha leírom nyíltan is tapasztalataimat a lapszűrőkkel kapcsolatban.

Nem törekszem arra, hogy nagyon szakmaias legyen a cikk, mert nem foglalkoztam azzal, hogy keresgéljek a neten vagy szakkönyvekben mindenféle varázslatos fizikai törvények, meg fénytörések, meg fényáteresztések számokban való kifejezésére...meg ilyesmik...

Úgy terveztem, hogy leírom azokat a dolgokat amit tudok - tapasztaltam a szűrőzéssel, egyszerű és hasznosítható valamint közérthető "konyhanyelven".

Akik ismerik képeimet, tudják, hogy legfőként tájképeket készítek, és rengetegszer használom a lapszűrőket, azon belül is a Cokin "P" rendszert.
A "P" a lapok méretére vonatkozik, ez az a méret ami általában az amatőr gépek, és az ahhoz tartozó legtöbb objektív elé feltehető. A Cokin a márkanév, francia egyébként. Van ettől nagyobb méret is, de annak ára jóval magasabb, akkor kell ilyesmiben törni a fejét a leendő használónak, ha az objektív frontlencséje, illetve a menet 82 mm- nél nagyobb. Ez az amatőr szinten viszonylag ritka.
A "P" méret elegendő akár 16 mm (ekvivalens) látőszög vignettálás nélküli használatára.

 

A lapokról:

 

Miért is hasznosak ezek a szűrők, és miért jobbak véleményem szerint a kör alakú társaiknál?
Azért hasznosak, mert az un. ND szűrőkkel (neutrális), azon belül is a félszűrőkkel ki lehet egyenlíteni az égbolt és a föld közti jelentős fénykülönbséget, így könnyű szerrel helyes expozícióhoz jutunk. Segítségükkel a fényt a teljes képmezőben abba a tartományba terelhetjük amelyet gépünk un. dinamika átfogása képes kezelni.
Ez azért jó, mert így szép, részletgazdag égi képünk - felhőképünk lesz és a földön lévő téma is tökéletes megvilágítást kap. (nincs kiégés/bebukás)
Léteznek többféle erősségű, és többféle átmenettel rendelkező félszűrők, ND2, ND4, ND8 a nevük és a kettes a leggyengébb, tehát a legtöbb fényt áteresztő és a nyolcas a legerősebb. Azt még nem mondtam, hogy semleges szürke színűek az nd filterek.

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Hogyan kerül az objektív elé a szűrő:

 

Van egy gyűrű, amit rá kell csavarni az objektív külső menetébe, erre jön a szűrőtartó, amely egy műanyag kis színes szerkezet, a sínekbe pedig bele lehet tolni a lapokat . A cokinnál a normál tartóba három lapot lehet tenni egymás mögé. A normál tartó 28 mm-nél (ekv.), ha 72 mm es a frontmenet, akkor kicsit már vignettál, pontosabban belóg a tartó pereme. Erre van a széleslátószögű tartó, amelybe csak egy lap fér, viszont 16 mm-en sem vignettál.(Yoachimtól tudom)

No, ezt csak azért írtam ide, mert itt jön mitől is kreatív és jobb a kör alakú szűrőknél:

A lapokat tetszés szerint tudjuk le- fel tologatni a tartóban, így pontosan ott és addig szűrünk, amit a képkivágásunk, témánk, horizontunk kíván (ellentétben a kör szűrőkkel, ahol fix a helye az átmenetnek). Ráadásul lehet forgatni is eközben, így ha pl. egy meredeken emelkedő hegygerinc a témánk, felette a felhőkkel akkor aszerint csak az égboltot tudjuk kvázi szelektíven (srégen) szűrni. Lehet több, különböző erősségű lapot is betolni, változtatva az átmenetek helyét, ezáltal kreatív megoldásokat, egyedi fényviszonyokat modellezhetünk.

Lehetőség van különböző színszűrőket is használni. Mondják sokan : minek az, ha akarom PS ben megcsinálom ugyanazt...
Én ilyenkor csak mosolygok magamban, mert régebben én is hasonlóan gondoltam, de rájöttem a használat során, hogy nem ugyanaz az optikai szűrővel készült és a ps ben szűrt eredmény.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Miért ??

Azért, mert amikor optikai szín-szűrőzünk, nem csupán színt adunk hozzá (pontosabban bizonyos hullámhosszú színeket veszünk el - a szerk.) a képhez, hanem a szűrő típusától függően fényerőt is módosítunk a szűrt területen. Nem mindegy, hogy exponálás előtt vagy után emeljük vagy csökkentjük a fényt a képmezőben.
Természetesen vannak esetek, mikor midegy és teljesen hasonló eredményt érünk el PS ban, de sokszor egészen mást...
Arra jöttem rá, mikor utólag módosítom például átmenetes színszűrővel, akkor a kép a szoftveres beavatkozás miatt romlik minőségben, nevezetesen nő a zaj. Ez leginkább pl. A4 es levilágítás után derül ki, ami pl. egy kiállításon nem túl szerencsés...
Ha optikai szűrőzök, akkor az eredeti képen van rajta a kívánt szín és átmenet stb., kevesebbet kell módosítani szoftveresen, így a minőség a végén láthatóan jobb lesz.

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

A Teli szűrők:

 

Vannak persze nem átmenetes, hanem a teljes szűrő felületén egységesen erős szürke bevonattal ellátott lapok. (színesek is vannak, de arra nem térek ki).
Ezekből is 2-4-8 as a sor. Arra jók, hogy a zársebességet módosítsuk.
Van úgy, hogy a meglévő fényviszonyok és a gépünk maximum lerekeszelhetősége sem ad kellő hosszú záridőt elképzelésünk megvalósításához.
Ilyenkor jön jól, ha mesterségesen tudunk "sötétet" csinálni, ezzel a gépet kényszerítve hosszabb exponálásra.
Jellemző használati terület a "vizes" fotók készítésekor van, amikor el akarjuk mosatni a vizet, vagy akár teljesen selymessé, tökéletesen kisimulttá tenni.

Ennél a képnél egy perc volt az expozíciós idő:

Nagyításhoz kattintson a képre!

Akkor is jól jöhet, ha nagyon erős a fény amiben fotózunk, és tág rekeszt kell valamiért alkalmazni, de nem tud a gép ahhoz elég gyors időt rendelni. Ilyenkor "sötétebbet kell csinálni"...

 

Hogyan használom konkrétan?

 

A legfontosabb a fénymérés technikája amikor szűrőzünk, mert a gép nem tudja mi van az objektív előtt, nincs benne a vázunk szoftverébe miként számolgasson, ha betolunk elé egy ND 8 as szűrőt.
Beszéltem fotos kollégákkal miként csinálják Ők, és kiderült, hogy kicsit mindenki másként, de az eredmény végül hasonló lesz.
Én általában a középre súlyozott vagy a spot fénymérésssel megmérem szűrő nélkül azt a helyet, amit szeretném ha helyesen lenne expozva. Ezt az értéket lockolom (AE lock) Ez többnyire a földön van, nem az égbolton. Ha ezen mérés alapján szűrő nélkül exponálok, akkor az ég, mivel jóval több fény van ott, azonnal részlettelen maszlaggá válik, kiég, elfehéredik.
Ekkor jön a szűrő ! Kiválasztom az ég fényerejének megfelelően valamelyiket (tapasztalati úton, ezt leírni meg sem kísérlem) és betolom a horizontig a félszűrőt, vagy épp ahol kívánja a kompozíció. Ezután exponálok végre!
Általában 3 verziót készítek egy témánál, mindig a nézőkép ellenőrzése alapján, alá vagy fölé módosítom az expot (expo korrekció), ahogy éppen a célom kívánja.

Ennél pl. harmadszorra lett jó...:

Nagyításhoz kattintson a képre!

Sok gyakorlás és kudarc után higgyétek el, jön egy két lélegzet elállító kép, ami megerősít abban, hogy igényesen kidolgozott tájképet bizony félszűrők nélkül ritkán lehet készíteni, az itt hazánkban jellemző fényviszonyok miatt. 
(a horizont felé közeledve legtöbbször az ég veszít a kékjéből, fehérbe hajlik, ez pl. a karib tengeren nem így van, ott nem is kellene annyit szűrőzni talán)

Nos, asszem röviden ennyit írok most erről, rettenetes sokat lehetne a szűrők típusáról, pontos adatairól, a polár szűrőkkel való együttes használatról, a Cokin rendszer effekt szűrőiről stb,stb...
De a célom most az volt, hogy körülbelül érthetővé tegyem akár kezdő fotósok számára is, mit is jelent szűrőzni, hogyan kell használni alapfokon.

Remélem páran hasznosnak ítélitek majd a cikket, biztos vagyok benne, lesznek akiknek nem mondok ezekkel semmi újat, és emiatt nem fogják hasznosnak találni ,de remélem többen lesznek azok, akik akár ki is próbálják az itt leírtakat, és szép képeket készítenek ennek nyomán.

Végül egy tipikus szűrős kép, többféle szűrő együttes használatával:

Nagyításhoz kattintson a képre!

Üdv mindenkinek,

Miki

 

Utolsó frissítés: Tuesday, 14 July 2020 19:15

 

Add a Startlaphoz

6 .000 Ft


6 .000 Ft


400 Ft


2 .290 Ft


1 .250 Ft


1 .990 Ft


1 .799 Ft


699 Ft


1 .990 Ft


1 .390 Ft


55 .000 Ft


15 .000 Ft


2 .990 Ft


5 .080 Ft


2 .540 Ft


1 .770 Ft


490 Ft


490 Ft


6 .990 Ft


9 .000 Ft


250 Ft


3 .251 Ft
2 .796 Ft
Megtakarítás: 14.00%


29 .900 Ft
25 .714 Ft
Megtakarítás: 14.00%


3 .578 Ft
2 .505 Ft
Megtakarítás: 30.00%


3 .073 Ft
2 .735 Ft
Megtakarítás: 11.00%


9 .565 Ft
8 .513 Ft
Megtakarítás: 11.00%


8 .636 Ft
8 .204 Ft
Megtakarítás: 5.00%


1 .118 Ft
995 Ft
Megtakarítás: 11.00%


18 .605 Ft
16 .000 Ft
Megtakarítás: 14.00%


3 .051 Ft
2 .715 Ft
Megtakarítás: 11.00%


25 .349 Ft
20 .533 Ft
Megtakarítás: 19.00%


1 .118 Ft
995 Ft
Megtakarítás: 11.00%


1 .118 Ft
995 Ft
Megtakarítás: 11.00%


3 .990 Ft
3 .790 Ft
Megtakarítás: 5.00%


7 .500 Ft
6 .450 Ft
Megtakarítás: 14.00%


6 .990 Ft
5 .662 Ft
Megtakarítás: 19.00%


20 .740 Ft
15 .555 Ft
Megtakarítás: 25.00%


1 .118 Ft
995 Ft
Megtakarítás: 11.00%


1 .118 Ft
995 Ft
Megtakarítás: 11.00%